Truet leopard fanget i Zoos fotofælde

07. marts 2013

Javaleopard

Den smukke og sjældne Javaleopard gik i København Zoos fotofælde i en lille nationalpark i Indonesien


Lige nu vurderer videnskabsfolk, at der findes omkring 200-250 Javaleoparder, hvilket gør den kritisk truet. Derfor var det noget af en sensation, da netop en Javaleopard udløste en af Zoos kamerafælder i Baluran National Park. Alas Purwo er en ganske lille nationalpark på knap 450 km2 i det østlige Java, hvor København Zoo som et led i undervisning af de lokale parkbetjente har opsat 10 kamerafælder.

Billedet af den plettede Javaleopard er sensationelt i sig selv. Endnu mere spektakulært var det, da Zoos kamerafælder i samme nationalpark tog et billede af den sorte udgave af Javaleoparden, svarende til, hvad panteren er til den almindelige leopard.

En fantastisk opdagelse
Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst, er stærkt begejstret: ”Det er en fantastisk opdagelse. At vi kan få billeder af begge typer leoparder på så kort tid, betyder måske, at den er endnu mere hyppig, end vi troede. Vi stiller nu flere kamerafælder op, så vi har 50 i alt, og viser det sig, at der er en større population af Javaleoparden i det område, er det rigtigt spændende. Nogle gange kategoriseres dyr som sjældne, fordi det ikke er undersøgt. Derfor er det rigtig vigtigt at finde ud, hvor mange der er,” siger Bengt Holst.

En leopards territorium kan variere enormt i størrelse, fra tre-fire km2 til omkring 100 km2. Det afhænger helt af, hvor gode mulighederne er for at få noget at æde. Jo flere byttedyr, jo mindre territorium. Her på det østlige Java er leopardens byttedyr vildsvin og hjorte. Derfor bliver det interessant at undersøge, hvor mange eksemplarer af Javaleoparden der er på det relativt lille område.

Sidste år fangede Zoos kamerafælder i Krau Wildlife Reserve i Malaysia billeder af den ligeledes stærkt truede fladhovedede kat. Disse billeder gik verden rundt og er alene på Zoos Youtube kanal vist over 15.000 gange.

Se videoen af den sjældne Javaleopard herunder


Horisontal Navigation

Zoologisk Have - Roskildevej 32 - DK-2000 Frederiksberg - Tlf.: 72 200 200 - E-mail: zoo@zoo.dk
Copyright © 2008 København Zoo. Alle rettigheder er beskyttede. Juridiske forbehold
Zoo.dk anvender cookies til at forbedre oplevelsen af websitet samt til optimering af webshop og digital markedsføring